
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

“OPTING OUT” OF STATE TESTING  

The Department of Research, Assessment, and Accountability often receives 
questions from the community about “opting out” of state testing.  The intent of this 
response is to provide clarification of the state law and provide transparency 
regarding state testing requirements so that parents can make informed decisions 
about STAAR testing. 

Katy ISD fully respects and acknowledges requests to have students opt out of STAAR 
testing; however, under state and federal laws, the district is unable to honor this type of 
request because it is not an option offered in Texas. 
 
1) Does a parent have the right to “opt out” his/her child from STAAR testing? 
 
No - according to the Texas Legislature and the Texas Education Agency, Texas public 
schools are required to provide all students who are in attendance during the 
administration (including make-up testing days) an opportunity to participate in the test.  
Specifically, Texas Education Code 39.023(a) requires “all students” to be assessed with 
the appropriate level test. Consequently, school districts do not have a choice as to 
whether they administer state tests, End-Of-Course (EOC) tests, or STAAR assessments to 
all their students; they are required to do so by Texas law.  If a school district does not 
abide by the law, the district is required to report this violation to the Texas Education 
Agency and thus, face consequences for those actions. 
 
2) Why doesn’t the Texas Education Code Chapter 26.010 apply to state testing? 
 
The Texas Education Code Chapter 26, “Parental Rights and Responsibilities” clarifies that 
a parent is not entitled to remove the parent’s child from a class or other school activity to 
avoid a test or to prevent the child from taking a subject for an entire semester.  The 
section does not exempt a child from satisfying grade level or graduation 
requirements in a manner acceptable to the school district and the agency. 
  
 

https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.26.htm


3) What are the consequences of missing school during the test administration? 
 

A student who fails to come to school on the STAAR or STAAR EOC test days may be 
considered truant under the compulsory attendance laws, and a parent may commit the 
offense of contributing to nonattendance, depending on how many days the student has 
been absent. Similarly, a student who fails to attend class more than 90 percent of the 
days the class is offered may not receive credit or a final grade for the class, unless certain 
conditions are met.  
 
4) What are the consequences for not completing state testing? 

 
If a student attends class but refuses to take the STAAR or STAAR EOC test, the test MUST 
still be scored, as required by the Texas Education Agency. Students who refuse to take 
the End-of-Course (EOC) exams in high school may not be able to graduate.  These are 
consequences that a parent should seriously consider before choosing to unilaterally 
"opt" their child out of taking the STAAR or STAAR EOC tests. 
 
5) What are parent options? 

 
We know that standardized testing is a sensitive topic for many parents and, as noted 
above, we respect these viewpoints on this subject.  

Parent options are: 

I. Student will participate in state testing. 
II. Student will not attend school during the administration (including make-up testing 

days). 
III. Student will attend school, be provided an opportunity to test (i.e., test 

administration directions read to the student), and then refuse to test.  The 
assessment will be sent for scoring. 

Per TEA, districts must provide all eligible students with the opportunity to test. If a student 
refuses to test, the district is obligated to submit the lowest possible score for the student, 
which may trigger other state-required obligations to provide the student with accelerated 
instruction. 

 
6) Who do I contact at my child’s school for additional information? 

Please contact the Campus Testing Coordinator/Testing Facilitator or your child’s 
counselor. 


